מורי נהיגה נוטים להמליץ לתלמידים שלהם להסתכל כיצד נהגים חדשים נוהגים, ולא לקחת דוגמא מנהגים ותיקים. אמנם לנהגים ותיקים יש הרבה יותר ניסיון בנהיגה והם בדרך כלל קוראים נכון יותר את מצב הכביש והתנועה, אבל הם גם נוטים לשכוח כללים שונים שאולי נראים מיותרים לפעמים, אבל הם חשובים ביותר גם לנהיגה בטוחה וגם כדי שלא תקבלו קנס.
לפי תקנות התעבורה, “נוהג רכב חייב להחזיק בידיו את ההגה או הכידון כל עוד הרכב בתנועה, אולם רשאי הוא להסיר יד אחת מן ההגה או הכידון אם עליו לעשות בה דבר להבטחת פעולתו התקינה של הרכב או לקיום כללי התנועה”. מה זה למעשה אומר? שחובה להחזיק את ההגה בשתי ידיים! אם מורידים יד אחת מההגה, הדבר מותר רק אם מבצעים פעולה הקשורה לנהיגה: הפעלת איתות, העברת הילוכים, הפעלה של המגבים או טיפול במראה וכן הלאה
נגזר מכך שפעולות שאינן קשורות לנהיגה ודורשות שימוש באחת הידיים, אינן מותרות בעת נהיגה:עישון, אכילה ושתייה וכן הלאה. רעבים? צמאים? חשוב להתרענן, אבל דאגו לעשות זאת לאחר עצירה במקום בטוח. בנוסף לכך, עישון אינו רק מזיק לבריאות שלכם, אלא גם יכול להיות גורם ממשי לתאונה – צריבה בעיניים שמגבילה את הראייה שלכם, סיגריה שנופלת פתאום תוך כדי נהיגה ומאטה את התגובות שלכם, שיעול כבד ושאר צרות הקשורות לעישון.
כלל נוסף הנגזר מהתקנה הזו קשור לשימוש בטלפון נייד בעת נהיגה. כולם יודעים שאסור לנהוג תוך כדי דיבור בטלפון הנייד, אבל אסור לנהוג גם אם רק מחזיקים את הטלפון הנייד (או כל חפץ אחר, למעשה) ביד ואפילו לא משתמשים בו – שתי ידיים על ההגה, זוכרים?
גם החוקים לגבי נהיגה תחת השפעת אלכוהול ידועים ומוכרים. אבל האם ידעתם שאסור אפילו להחזיק משקה אלכוהולי פתוח ברכב הנמצא במקום ציבורי, גם אם אתם לא שותים ממנו, בין השעות 21:00 בערב ל-6:00 בבוקר? כך שגם אם תורכם להיות הנהג של החבר’ה ולא שתיתם, אסור לכם לנהוג בלילה כשאנשים אחרים שותים ברכב שלכם.
נגיד שאתם נוהגים בכביש בין עירוני או בדרך מהירה. השלפוחית לוחצת, האוטו משמיע קולות חשודים, הילדים עושים בלגן במושב האחורי ואולי אפילו אחד הילדים הקיא. הנטייה הטבעית היא לעצור בשוליים, שימו לב – עצירה בשוליים היא אסורה ומסוכנת! סעיף 69 בתקנות התעבורה אוסר להחנות או לעצור את המכונית בשולי דרך שאינה עירונית. התקנה קובעת הקלות שונות, כגון הכרח לעצירה בגלל תקלה ברכב, אבל גם הקלות אלו נתונות לפרשנות ולשיקול דעת – השוטר במקום כול להחליט שהייתם יכולים להמשיך לנהוג למרחק מסוים (למשל במקרה של פנצ’ר) במקום לעצור. רצוי להמשיך בנהיגה עד שתוכלו לעצור במקום מסודר ובטוח (חניון, תחנת דלק וכו’).
לפעמים נדמה שעקיפה בכביש היא הספורט הלאומי בישראל. אך זכרו: פעולת העקיפה היא פעולה מסוכנת העלולה להוביל לתאונה, ולכן גם לפעולה זו יש מגבלות לפי החוק. אסור לעקוף 100 מטר לפני מעבר חציה; אסור לעקוף 50 מטר לפני או אחרי מנהרה (אז לא תכנסו אליה ראשונים, אז מה?); אסור לעקוף לפני עקומה בכביש; אסור לעקוף רכב שעצר כחוק (למשל לפני רמזור או צומת) ועוד.
הנהיגה בכבישי ישראל יכולה לפעמים להזכיר נהיגה במסלול מכשולים וגם אנחנו עלולים להיות שותפים ליצירת המצב הזה. חשוב שכולנו נכיר ונפעל לפי חוקי התעבורה – אחרי הכול, מדובר בבטיחות של כולנו.